Sfero Döküm

Wiki Article





SFERO DÖKÜM NEDIR?
Küresel grafitli dökme demirin bileşimi ile gri dökme demirin bileşimi arasında belirli farklar mevcuttur. Fakat; özelikleri, kullanma amaçları ve alanları bakımında büyük farkları vardır. Gri dökme demirin yapısında grafitler lamel halindedir. Bu grafitler yapı içinde boş hacim meydana getirerek dayanımı düşürürler. Gri dökme demirin sayısız fayda ve kullanma alanları olmasına rağmen içerisine bazı katkı maddeleri konularak küresel grafitli dökme demirin yapımı gerçekleştirilmiştir. Küresel grafitli dökme demirin yapısındaki grafitler küreler halindedir. Grafitlerin küresel hale dönüşümünü sağlamak için sıvı dökme demire magnezyum (mg) veya seryum (ce) saf veya alaşım halinde az miktarda katılır.

Küresel grafitli dökme demirin mekanik özellikleri oldukça iyidir. Talaşlı imalat işçiliği kolaydır. Korozyona karşı dayanıklıdır. Dökülecek parçaların konstrüksüyon (kesit dağılımı) bakımından sınırlanmasına gerek yoktur. Küresel grafitli dökme demir çok yerde gri dökme demir, dökme çelik ve demir olmayan metal alaşımlarının yerine kullanılmaktadır. Küresel grafitli dökme demirler; “nodular cast iron, ductile iron, fonte sphreroidale graphit, kufelgrapfit gusseisen, spheregus” isimleri ile bir çok ülkede tanınır. Türk standartlarındaki adı ise KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİR ’ dir. Rumuzu “GGG” dir.

Sferö döküm veya küresel grafitli dökme demir, kendine özgü bir demir türüdür, dökümden önce, darbeye karşı fevkalade güçlü bir yapı kazanması ve uzun ömürlü olması için magnezyumla özel bir işleme (aşılamaya) tabi tutulur. Alışılmış gri dökme demirin lameller halindeki ince grafitlerden oluşan mikro yapısından dolayı düşük çekme mukavemeti vardır ve darbe dirençleri çok düşüktür. Erimiş sıvı metale magnezyum eklenmesi bu ince grafitleri kürelere dönüştürür ve küresel olarak dağıtır, ve gri demirin en az iki katı çekme mukavemetive ağırlığa oranla artan bir güç kazandırır.


Sfero Döküm

Report this wiki page